Tips & Fif

Her får du gode tips til, hvordan du sparer på energiforbruget, når du bruger din ovn. Få også en oversigt over, hvad ovnsymbolerne betyder og dens funktioner eller lær, hvordan du nemmest rengør ovnen. Skal du købe ny, kan du her læse om katalyse og pyrolyse, der er to former for selvrensende ovne.

 

SPARETIPS TIL OVNEN

 
Her får du et par gode råd om, hvordan du kan spare på energiforbruget, når du bruger din ovn.
 
 
Fyld ovnen op
Sæt al den mad, der kræver samme tilberedningstemperatur, i ovnen på samme tid. Hvis du for eksempel tilbereder kød samtidig med kartofler og kage, kan du spare op til 60 % på elforbruget, og retterne tager hverken smag eller varme fra hinanden. Derudover kan du bruge varmluft og indstille temperaturen 20 oC lavere end det, der står i opskriften.

Udnyt for- og eftervarmen
Bagte kartofler, en bradepandekage eller andre retter, der kræver mere end en halv times tilberedningstid, kan med fordel sættes ind i den kolde ovn. Tænd for ovnen og indstil den ønskede temperatur, når maden er i ovnen. Når maden har stået i ovnen i den tid, som opskriften anbefaler, slukker du for den og lader maden stå i yderligere 5-10 minutter. På denne måde udnytter du både for- og eftervarmen og sparer 10-25% strøm.

Tø maden op først
For det første tager det længere tid, men det bruger også ca. 30 % mere strøm at tilberede en frossen steg i ovnen end en optøet. Derfor bør du tø din mad op i køleskabet i god tid. Det sparer dig både for den unødige strøm, men maden bliver også bedre.

EN OVN HAR MANGE FUNKTIONER

De fleste ovne har i dag en stribe af forskellige funktioner og indstillinger, der gør det nemmere at begejstre familie og venner med kulinariske oplevelser. Her får du en lille oversigt over, hvad de forskellige symboler betyder, og hvad de hver især er velegnet til.
 
Over- og undervarme
En streg foroven betyder overvarme, mens en streg foneden betyder undervarme. På nogle ovne kan der ske at være to eller flere horisontale streger på symbolet. Hvis der for eksempel er to streger nederst, betyder det ekstra varme i bunden.
 
Funktionen med både over- og undervarme er et klassisk program til bagning eller til større madlavningsprojekter, hvor det er vigtigt for resultatet, at varmen kommer i begge retninger.
 
Undervarme er til bagning og retter, hvor bunden har brug for mere varme end toppen. Det kan for eksempel være oplagt til pizzabunde og retter i fad.
Funktionen med overvarme er modsat, hvor toppen har brug for mere varme end bunden. For eksempel til soufflé eller gratin.
 
Varmluft
Varmluftfunktionen er typisk symboliseret ved en cirkel med en slags vifte indeni. Viften har sit eget varmelegeme, der sender varmen ind i ovnrummet, hvorefter viften sørger for, at den cirkuleres rundt i hele rummet. Er der en streg under eller over varmluftsymbolet, betyder det, at ovnen ikke har et tredje varmelegeme bag ved viften, men at den bruger enten det i toppen eller bunden af ovnen.
 
Varmluftfunktionen kan bruges til de fleste typer mad og giver mulighed for at bage og stege flere retter i ovnen på én gang. Kombinationen af varmluft og undervarme er særligt velegnet til pizza, flødekartofler og fisk i fad. Varmluft og overvarme er derimod ideel til lasagne eller andre fadretter, der skal være brunede på toppen.
 
Hurtig opvarmning
Dette symbol varierer ofte, afhængigt af producenten. Typisk vil funktionen med hurtig opvarmning dog være symboliseret ved hjælp af pile og en form for varmesymbol, som det også ses på dette billede. Denne funktion sørger for, at varmelegemet varmes endnu hurtigere op til den ønskede temperatur, hvorefter den fortsætter som almindelig over- og undervarmefunktion.
 
Funktionen er velegnet til retter, der skal tilberedes ved høj varme, og den bliver derfor typisk brugt til mindre bageopgaver.
 
Grill
Med en grillfunktion betyder det, at ovnen er udstyret med et ekstra kraftigt varmelegeme i toppen, der sikrer, at din mad får en lækker overflade. Den brede zigzag-linje betyder, at hele toppen af ovnen griller, mens en smal linje betyder, at det kun er midten af varmelegemet, der bliver brugt. Hvis der ud over zigzag-linjen er et vifteikon som ved varmluftfunktionen, tænder og slukker grillfunktionen løbende, mens viften sender den varme luft ud i ovnrummet. På den måde minder sidstnævnte funktion lidt om et roterende grillspyd, hvor din mad opvarmes jævnt hele vejen rundt og resulterer i saftigt kød og sprødt skind på kylling og steg. Ellers er den almindelige grillfunktion velegnet til mange forskellige retter – toast, bacon, pølser, retter med smeltet ost og de fleste former for kød. Det kan være en god idé at placere kødet øverst i ovnen, så det kommer så tæt på varmelegemet som muligt.
 
Optøning
Optøningsfunktionen er, som navnet antyder, beregnet til optøning af frostvarer. Med denne funktion tændes varmelegemet ikke, men fungerer ved, at ovnviften cirkulerer luft rundt i ovnrummet. Selvom luften ikke er højere end rumtemperaturen, gør bevægelsen alligevel, at maden tør hurtigere op.
Denne funktion gør det nemt for dig at redde aftensmaden, hvis du har glemt at tage kødet op af fryseren, eller hvis du får uventede gæster til aftensmad, der gør, at du har behov for lidt ekstra mad på bordet. 
 

SELVRENSENDE OVN: KATALYSE ELLER PYROLYSE

Der findes primært to typer af selvrensende ovne. Vi guider dig her igennem forskellen mellem katalytisk og pyrolytisk selvrens, så du ved, hvad du skal gå efter, hvis du drømmer om en ovn, der klarer hele rengøringsarbejdet for dig.
 
Katalyse betyder, at fedtet suges op på siderne, toppen og bagvæggen af ovnen. Her forbrændes det delvist, når temperaturen når over 200 oC, men ovnen vil alligevel kræve en normal rengøring. Der findes to forskellige renseteknikker i ovne med katalyse:
  • Er den udstyret med AquaClean, renser du den ved at hælde ½ liter vand i en dyb bradepande. Varm ovnen op til 50 oC og sæt bradepanden ind på det næstnederste niveau og vent i ca. 30 minutter. Herefter tørrer du ovnen over med en fugtig klud.
  • En ovn med EcoClean betyder, at sidevægge og loft er udført med en belægning bestående af bittesmå keramikkugler. Denne belægning vil nedbryde fedt og urenheder samt reducere mados med op til 80 %.
En ovn med pyrolyse er til dig, der er blevet rigtig træt af den krævende proces, det kan være at få ovnen til at skinne som ny. Ved pyrolytisk selvrens varmes ovnen op til 500 oC, og ovnen har derfor en speciel overflade, som netop kan holde til den høje temperatur. Fedt og mindre madrester forvandles til aske, der nemt kan børstes ud af ovnen så snart, den er nedkølet. På denne måde er processen nemt og hurtigt overstået, og din ovn vil altid fremstå indbydende og hygiejnisk.

RENGØRING AF OVNEN

 
Rengøring af ovnen kan ofte være en svær og tidskrævende proces, hvis ikke du har en af de nye smarte ovne, der gør arbejdet for dig. Vi giver dig her et par gode råd til, hvordan du får din ovn ren igen.
 
Gør dig selv den tjeneste at lægge et stykke stanniol i en bradepande og hav den stående på det nederste niveau i ovnen. På den måde stopper du madresterne, før de lander i bunden af ovnen og brænder sig fast.
 
Der findes to måder, som du kan bruge til rengøringen af ovnen. Hvilken af de to, du skal bruge, afhænger af, hvor snavset ovnen er. Den hurtige metode er velegnet til en let rengøring, mens den langsomme metode er bedst til en meget snavset ovn.
 
Den hurtige metode er at smøre ovnen ind i brun sæbe og tænde for ovnen på 50 grader i en halv times tid. Hold øje med, at sæben ikke tørrer ind. Herefter kan du rengøre med varmt vand – husk handsker.
 
Den langsomme metode indebærer også, at ovnen skal smøres ind i brun sæbe. Derefter lægger du husholdningsfilm hen over for at undgå, at sæben tørrer ind. Lad det stå natten over og rengør med vand næste dag – husk handsker.
 
Brun sæbe kan også bruges, når du skal have dine bradepander og riste rene igen. Smør dem ind i den brune sæbe og læg herefter pladerne i en sort sæk eller to, så det er lukket helt tæt til. Er der meget fastbrændt snavs, kan du tilsætte 1 spiseske tredobbelt salmiakspiritus i posen. Posen skal stå forseglet natten over, og dagen efter kan du så tørre snavset af med en fugtig klud. Husk at bruge handsker.

DAMP I OVNEN

 
Du sparer nemt på kalorierne ved at dampe din mad i ovnen.
 
Ovndampede fisk og grøntsager kan tilberedes helt uden fedtstoffer og samtidig bevare alle vitaminer. Alt, du behøver, er at anskaffe dig en dampindsats til den almindelige ovn, som består af en dyb bradepande, en rist og et låg. Du kan selvfølgelig også vælge den lidt dyrere løsning i form af en særlig dampovn.
Endelig kan du skabe en høj luftfugtighed i en almindelig ovn ved at komme en dyb, ildfast skål med vand i ovnen. Husk at fylde på undervejs.

SÅDAN TILBEREDER DU GODT BAGVÆRK

 
Når du bager i ovnen, er det vigtigt, at temperatur, placering i ovnen, hævetid, dejens fasthed og dine fade eller skåle passer sammen. Her kommer en række tips og fif til, hvordan du laver godt bagværk
 
 
Bliver din mad eller dit bagværk mørkt i bunden og lyst foroven? Så kan det være fordi, den har fået for lidt overvarme. Prøv at sætte bagepladen et niveau højere op.
 
Bliver dine brød, boller og bløde kager flade, når du bager i ovn? Så kan det være en god idé at skrue op for temperaturen. Du kan også forsøge dig med en lidt kortere hævetid – måske du har ladet dejen hæve for længe.
 
Bageplade eller rist? Bruger du lyse metalforme eller glas- og porcelænsskåle, når du bager, bør du sætte dem på bagepladen og ikke risten. Ellers vil din mad blive for lys på overfladen. Med mørke metalforme er det lige omvendt. Her skal de helst stå på risten.
 
Placering på pladen? Hvis du sætter dit bagværk eller din mad tilfældigt mellem hinanden på bagepladen, kan luften ikke cirkulere ordentligt i ovnrummet. Bager du mange ens produkter som for eksempel boller, bør du sætte dem i lige rækker. Aflangt bagværk som flutes, kagestænger og sandkage bør placeres med enderne mod ovnens bagvæg og lågen. På den måde får det hele en jævn farve.
 
Bliver dine boller og kager af gærdej skæve, når du bager dem i din varmluftsovn? Så sæt hævetiden lidt op, for den skal som regel være lidt længere, når du bager dem med varmluft. Hvis dit bagværk stadig hæver, når det kommer ind i ovnen, vil den cirkulerende luft nemlig blæse det skævt. Du kan se, om dejen er færdighævet ved at trykke let i den med en finger – ”hæver” den op igen med det samme, er den klar.
 
Varmluft eller over-/undervarme? Når du bager med varmluft, bliver resultatet generelt mere uens end i en almindelig ovn. Derfor er varmluft mindre velegnet til bagværk med højt sukkerindhold. Småkager bliver for eksempel pænest, når de bliver bagt med over-/undervarme.
Gå til kurv