Tips & Fif

Her viser vi dig, hvordan du sparer penge, el og vand, når du bruger opvaskemaskinen, og lær hvordan du læser energimærket. Få også gode råd om, hvordan du bedst undgår eller fjerner glaspest og flyverust og få afklaret, om du skal skylle af, inden du putter servicen i opvaskemaskinen.

 

SPARETIPS TIL OPVASKEMASKINEN

 
Her får du et par tips til, hvordan du sparer penge på brugen af din opvaskemaskine.
 
 
Fyld maskinen
Ved at fylde opvaskemaskinen helt, inden du starter den, sparer du både el og vand, og du slider desuden mindre på maskinen. Selvom nogle af de nyere modeller har elektronisk mængdekontrol, hvor de automatisk tilpasser mængden af vand til mængden af opvask, er en fyldt maskine stadig det mest energivenlige.
 
Lav vasketemperatur
Vælg altid så lav en temperatur som muligt og det korteste program, som er tilstrækkelig for at vaske servicet rent. En opvask ved 65 oC bruger 10-20 % mere strøm, end hvis opvasken havde kunnet nøjes med 50-55 oC.

HVORDAN LÆSES ENERGIMÆRKET?

 
På energimærket kan du se, hvor energieffektiv opvaskemaskinen er på en skal fra A+++ til D. Derudover oplyser mærket det årlige energi- og vandforbrug samt tørreevne, antal kuverter og støjniveau.
A+++ er den mest energieffektive opvaskemaskine. Ifølge Energistyrelsen koster en maskine med plads til 13 kuverter og energimærke A 733 kr. om året, hvor en tilsvarende størrelse opvaskemaskine i energiklasse A+++ koster 517 kr.

SKAL DU SKYLLE AF FØRST?

 
Der er delte meninger, og det bliver ofte diskuteret, hvorvidt det er nødvendigt, du skyller af, inden du putter tallerkener og bestik i opvaskemaskinen. Men hvad er egentligt det rigtige at gøre?
 
 
Nej – du skal ikke skylle dit service af, inden det sættes i opvaskemaskinen. Moderne opvaskemaskiner kan sagtens vaske rent alligevel, og du sparer både vand og tid, hvis du ikke skyller af først. Det er vigtigt at holde maskinen lukket, når den ikke bruges. På den måde undgår du nemlig, at madresterne tørrer ind, og maskinen af den årsag ikke kan få dit service rent. Hvis det er nødvendigt, kan du vælge et program med forskyld – maskinen bruger nemlig mindre vand på at skylle servicen her, end du gør, når du skyller det af i hånden.
 
Faktisk kan det give et dårligere resultat, hvis du selv skyller af, fordi de fleste nye opvaskemaskiner er udstyret med en automatik, der måler, hvor meget snavs der er tilbage. Fjerner du snavset forinden, vil maskinen sænke temperaturen og tidsforbruget med det resultat, at der kan være flere bakterier end normalt tilbage efter endt opvask.
 

FLYVERUST I MASKINEN

 
Mange husholdninger med en opvaskemaskine kender til problemet med flyverust, der sætter sig på selv det rustfrie bestik. Vi guider dig igennem, hvordan du forebygger flyverust i maskinen, og hvordan du fjerner pletterne, hvis skaden allerede er sket.
 
Forebyggelse mod flyverust
Flyverust i opvaskemaskinen opstår, når der for eksempel er vasket redskaber af jern i maskinen. Nogle af de største syndere er her hvidløgspresseren, osteklingen eller æggedeleren. Hvis et redskab er angrebet af rust, vil det videregive rusten til opvaskemaskinen, som efterfølgende kan sprede det til andre ting – også til dit rustfri bestik el. lign. Flyverusten kan også komme fra selve maskinen. De nyere modeller har nu som oftest kurve af ren plastik, men tidligere bestod de af et metalskelet. Har du en sådan model, skal du være opmærksom på, at der ikke er gået hul på entfen gummi eller plastik.

Sådan slipper du af med flyverust
Vi giver dig her to måder, hvormed du kan slippe af med flyverusten, når skaden er sket: sølvpapirs- og citronsyremetoden.
 
Sølvpapirsmetoden
Sølvpapir rulles let til to kugler, der ikke er krøllet helt sammen. Kuglerne lægges i bestikkurven, for når du så starter maskinen, vil flyverusten sætte sig på sølvpapiret og ikke på bestikket. Problemet skulle nu gerne være løst – er det ikke tilfældet, må du forsøge med citronsyremetoden.
 
Citronsyremetoden
Fyld citronsyre i sæberummet og kør et almindeligt program med en tom opvaskemaskine. Dog kan du med fordel putte dit bestik med i maskinen, hvis du er så uheldig, at det allerede er angrebet af flyverust. Desuden kan kalkpletter fra glas fjernes med denne metode.
Følg instruktionen på citronsyrens emballage. Står der ikke noget, bør du for en sikkerheds skyld ikke putte mere end en teskefuld i maskinen. Bruger du normalt et opvaskemiddel, der indeholder klor, anbefales det, at du kører et program på maskinen uden dette opvaskemiddel, inden du bruger den igen. Giftige dampe kan nemlig udvikles på grund af kombinationen af klor og syre, så det er derfor vigtigt at få syren ud af maskinen.

PROBLEMER MED GLASPEST

 
Glaspest og kalkbelægning får dine glas til at syne beskidte, selvom de ikke er det. Læs med og lær hvordan du fjerner de grimme belægninger, og hvad du kan gøre for at undgå glaspest.
 
Hvis du synes, dine glas er blevet mælkede eller tågede, kan det skyldes for meget opvaskemiddel eller misligholdelse af saltfiltret. Du kan fjerne denne kalkbelægning ved brug af eddikesyre. Læg glassene i blød med en kombination af varmt vand og eddikesyre i målestoksforholdet 2 dl eddikesyre (32%) til 1 liter varmt vand. Giver dette ikke et tilfredsstillende resultat, er der desværre ikke noget at gøre – det vil nemlig betyde, at glassene er ætsede og ramt af såkaldt glaspest.
 
Glaspest er egentligt kiselsure, som stammer fra selve glasmaterialet. Syren udfældes først ved temperaturer over 60-65 grader, og derfor bør du vaske dine glas ved en lavere temperatur og gerne på et kort program uden tørring. Under tørringen opstår der nemlig fugt, og denne fugt er ikke god for glassene. Ligeledes er det bedst for dem, at lågen straks åbnes efter sidste skyld, så dampen hurtigt kommer ud. Det bedste, du kan gøre, er at tørre glassene i hånden.
Gå til kurv