Tips & Fif

Klik og her få vejledning i, hvad du skal kigge efter, når du skal købe ny støvsuger, og hvordan du læser energimærket.

 

NÅR DU SKAL KØBE NY

 
En støvsuger holder som regel i mange år, og du bør derfor vælge en støvsuger, der både er energieffektiv og god til at gøre rent. Læs med her og få flere tips til, hvad du skal kigge efter, når du er på jagt efter din nye investering.
 
Energiklasse og rengøringsevne
Det er ikke kun motorens størrelse, der har en indvirkning på støvsugerens sug og evne til at gøre rent. Lige så vigtig er teknikken – for eksempel i form af mundstykkets udformning – når det gælder om at skabe det bedste sug. Gå derfor efter den bedst mulige rengøringsevne og energiklasse frem for en støvsuger med mange watt.
 
Hvis du har allergi
Hvis nogen i husstanden er særligt overfølsomme over for støv, bør du gå efter en støvsuger i støvemissionsklassen A. Ellers er B tilstrækkelig.
 
Støjniveau
Støvsugerens støjniveau vises i decibel på energimærket. De mest lydsvage støvsugere har et niveau på 62 dB, men langt størstedelen af alle støvsugere ligger mellem 65 og 85 dB. Fra 75 dB og opefter er det ikke længere muligt at føre en normal samtale. Øret oplever det desuden som en fordobling af lydniveauet for hver 10 dB det stiger.
 
Rengøringsevne for tæpper og gulve
Energimærket viser støvsugerens effektivitet for både tæpper og gulve. Har du primært tæpper i hjemmet, bør du vælge en støvsuger med god rengøringsevne for tæpper.
 
 

HVORDAN LÆSES ENERGIMÆRKET?

 
Energimærket er en oversigt over støvsugerens energiforbrug og effektivitet. Er du også i tvivl om, hvordan det læses, og hvad de forskellige bukser indikerer, så læs med her.
 

Energiklassen
Her ses resultatet af energiforbruget sammenholdt med rengøringsevnen for både gulve og tæpper. Klassen angives på en skal fra A til G, hvor A har den bedste ydeevne.
 
Støvemissionsklassen
Støvemissionsklassen indikerer kvaliteten af den luft, der sendes tilbage i rummet – med andre ord angiver værdien udstødningsluftens renhed og således kvaliteten af filtreringen. Klassen angives på en skala fra A til G, hvor A har den bedste ydeevne.
 
Rengøringsevne
Rengøringsevnen angives særskilt for gulvtæpper og hårde gulve. Klassen angives på en skala fra A til G, hvor A har den bedste ydeevne.
 
Rengøringsevne på gulvtæppe
Denne værdi angiver den procentvise støvopsamling fra et standardiseret tæppe til testformål.
 
Rengøringsevne på hårdt gulv
Værdien afspejler den procentvise støvopsamling fra en standardiseret træplade med en spalte.
 
Årligt energiforbrug (kWh/år)
Værdien er baseret på 50 rengøringsopgaver på et gennemsnitligt husholdningsareal på 87 m2 og er derfor vejledende. Den aktuelle værdi vil være afhængig af, hvordan apparatet anvendes.
 
Lydeffektniveau (dB)
Støvsugerens støjniveau angives i decibel (dB). Typisk ligger niveauet mellem 65 og 85 dB.
 
Gå til kurv