Tips & Fif

Få her et par tips til hvordan du sparer på vaskemaskinens energiforbrug. Lær også hvad symbolerne på vaskeanvisningen betyder,  og hvordan du passer bedst på dit tøj. Læs desuden om forskellen på brug af vaskepulver og flydende vaskemiddel, og hvordan du doserer rigtigt.

 

SPARETIPS TIL VASKEMASKINEN

Her får du et par tips til, hvordan du sparer på energiforbruget, når du bruger vaskemaskinen

Vask ved lavere temperatur
Det meste tøj kan sagtens blive rent ved temperaturer på 20 oC eller lavere. Halverer du vasketemperaturerne fra f.eks. 40 oC til 20 oC, kan du spare 55 % af strømmen. Husk at bruge et vaskemiddel, der er beregnet til lave temperaturer, så vaskekvaliteten ikke forringes.
 
Fyld maskinen helt op
En tommelfingerregel for, hvor meget du kan fylde i maskinen, lyder, at maskinen er passende fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede næve i tomrummet over tøjet.

Køb en maskine efter dit behov
Det er nemmere for store maskiner at blive energimærket med A++ eller A+++, men hvis du har en større maskine, end hvad dit behov er til, vil du have en tendens til ikke at fylde den op, inden du vasker. På den måde får du et større forbrug, selvom maskinen er mere effektiv pr. kg tøj. En nyere vaskemaskine har ofte elektronisk mængdekontrol, så mængden af vand tilpasses mængden af vasketøj, men en fyldt maskine er stadig det mest energibesparende.
 
Forkort vasketiden
Det er kun ved meget snavset vasketøj, der er brug for forvask, og det samme gælder de lange programmer. Hvis tøjet ikke er særligt snavset, bør du derfor vælge et kort program.
 
Varierer din elpris over døgnet?
Har du timeaflæst måler og måske betaler mindre for strømmen om natten, kan du overveje at vaske i dette tidsrum. Mange vaskemaskiner har indbygget timer, der betyder, du kan indstille den til at starte på et bestemt tidspunkt, så du for eksempel kan planlægge det med, at den er færdig til, når du står op om morgenen.

HVAD BETYDER VASKESYMBOLERNE?

 
Symbolerne vejleder dig i, hvordan og om du bør vaske dit tøj, men hvad er det nu lige, de betyder?
 
 
Ovenstående symboler har alle noget at gøre med din vaskemaskine. De første tre symboler indikerer, hvorvidt tøjet har behov for en skånsom vask. Ingen streger er en normal vask, én streg er en skånsom vask med mere vand og færre tromlebevægelser, mens to streger er ekstra skånsomt – det kan for eksempel være et specialprogram for uld.
 
Er der tal inde i symbolet, indikerer værdien den maksimale temperatur, som tøjet kan tåle at blive vasket med. Tøj med et mærke på 60 grader kan altså godt tåle at blive vasket på 40 grader – men ikke omvendt.
 
En hånd i symbolet betyder, at tøjet ikke må komme i maskinen, men skal vaskes i hånden, og er der et kryds over symbolet, betyder det, at tøjet slet ikke bør vaskes.

SÅDAN PASSER DU BEDRE PÅ DIT TØJ

 
Hvis ikke du vasker tøjet rigtigt, risikerer du at ødelægge det. Vi har derfor lavet en lille guide til dig, der handler om, hvordan du vasker tøjet optimalt og forlænger dets levetid.
 
Du undgår at bruge hele dagen på vasketøj, hvis du starter forberedelserne allerede inden, du smider tøjet i vasketøjskurven. Tøm lommerne på tøjet og luk knapper og lynlåse, så lynlåsen ikke ødelægger noget af det andet tøj i maskinen. Vend også vrangen ud på tøjet, så du passer bedst muligt på tøjet.
 
Sortér tøjet
Vasketøjet skal både sorteres efter type og efter farve. Typerne er eksempelvis almindelig vask (bluser, bukser, kjoler o. lign.), sarte tekstiler (uld, silke) og vasketøj, der skal vaskes ekstra grundigt såsom sengetøj, håndklæder, undertøj, viskestykker o. lign. Derudover sorterer du det i farver – ofte er det blot at skelne mellem hvidt/lyst og farvet/mørkt. Har du noget nyt tøj i en kraftig farve, kan det være en god idé at vaske den med lignende farver eller for sig selv.
 
Læs vaskeanvisningen
Du har garanteret hørt det hundrede gange før, men nu kommer den lige igen: husk at læse vaskeanvisningen, hvis du er i tvivl. Vær opmærksom på, at vaskeanvisningen angiver den maksimale temperatur for tøjet, så du kan altså sagtens vaske tøjet ved en lavere temperatur end den, der er angivet i vaskesymbolet.
 
Brug det rigtige vaskemiddel
Har du et vaskemiddel til hvidt, et til mørkt og et til uld og silke går du ikke helt galt. Flydende vaskemiddel kan være lettere at dosere, og derudover efterlader det ikke sæberester på tøjet. Når du vasker dit hvide tøj, kan det dog være en fordel at bruge pulver i stedet. Undersøgelser har nemlig vist, at tøjet forbliver hvidt i længere tid, hvis du bruger pulver frem for flydende vaskemiddel på grund af indholdet af blegemiddel.
Vasker du i koldt vand, skal du huske at bruge et vaskemiddel med særlige enzymer, der er beregnet til at opløse snavs og fedt ved lavere temperaturer. Det kan købes i de fleste supermarkeder.
Uld og silke er sarte tekstiler, der kræver et særligt vaskemiddel. Normalt vaskemiddel indeholder enzymer, der vil ”gnave” i fibrene og med tiden ødelægge dit tøj.
 

HVORDAN DOSERER JEG VASKEMIDLET?

 
Når det kommer til doseringen af vaskemiddel, bør du ikke hælde til det gamle ordsprog ”hellere for meget end for lidt”. Tøjet bliver nemlig ikke mere rent af, at der er for meget vaskemiddel i maskinen, og samtidig øger du risikoen for sæberester i dit tøj og belaster miljøet unødigt.
 
 
Forstå doseringsvejledningen
Med dit vaskemiddel kommer altid en doseringsvejledning, du nemt kan følge. Vejledningen tager ofte afsæt i, hvor snavset tøjet er, hvor stor mængden af vasketøj er, og hvor hårdt vandet er i dit område. Hårdhedsgraden afhænger af vandets indhold af kalk og magnesium, og det betyder noget for sæbeforbruget. Jo hårdere vandet er, des mere sæbe kræves der. Vandets hårdhed kan du få at vide fra dit vandværk eller kommune. Du kan også se et geografisk kort over vandets hårdhed i Danmark ved at klikke her.
 
 
Kapsler, pulver eller flydende vaskemiddel?
Vaskekapsler eller vasketabs er nemme at bruge, men udfordringen er, at du ikke kan variere mængden af vaskemiddel pr. vask.
 
Vaskepulver eller flydende vaskemiddel kan doseres ved hjælp af et decilitermål. Det er derfor nemmere at tilpasse dit sæbeforbrug til mængden af vasketøj.
 
4 gode grunde til rigtig dosering
 1. Du skåner miljøet: Overdosering af vaskemiddel resulterer i, at det overskydende vaskemiddel ledes med vandet ud af din vaskemaskine og belaster miljøet unødigt.
 2. Du skåner din hud: Din hud kan nemt blive irriteret, hvis der er brugt for meget vaskemiddel i tøjet. I særlige tilfælde kan det føre til svamp eller eksem.
 3. Undgå pletter og sæberester på tøjet: For lidt vaskemiddel betyder, at tøjet ikke vaskes rent, men omvendt kan for meget vaskemiddel resultere i sæberester på tøjet.
 4. Du sparer penge: Jo mindre du bruger, jo mindre skal købes. Måske tænker du ikke over det i hverdagen, men i løbet af et år bliver det til rigtig mange vaske. Du skal derfor ikke reducere forbruget ret meget, før du kan spare en pakke eller to om året.

VASKEPULVER ELLER FLYDENDE VASKEMIDDEL?

 
Er det lidt tilfældigt, om du vælger vaskepulver eller flydende vaskemiddel, når du køber ind, fordi du ikke rigtig ved, hvad forskellen er? Så læs med her og bliv klogere på, hvad der er den mest effektive type vaskemiddel, og hvad fordelene og ulemperne er ved begge typer.
 
Vaskepulver
Med tiden har det hvide tøj det med at få en irriterende grålig nuance. For at holde tøjet hvidt så længe som muligt anbefales det på baggrund af en test, der er foretaget af Forbrugerrådet Tænk, at du bruger et vaskemiddel i pulverform. Resultatet hænger sammen med, at vaskepulver som oftest indeholder blegemiddel, der ikke er at finde i flydende vaskemiddel.
Vaskepulver er i det hele taget det mest effektive middel uanset, hvilken farve tøj der er tale om. Tyske Stiftung Warentest, der svarer til det danske Forbrugerrådet Tænk, foretog i 2012 en test af de 2 førende mærker inden for vaskepulver (Ariel og Persil) og af 19 forskellige slags flydende vaskemidler. Resultatet viste, at ingen af de flydende vaskemidler kunne hamle op med pulveret.
 
Fordele ved vaskepulver:
 • Vasker renere end flydende vaskemiddel
 • Billigere end flydende vaskemiddel
 • Større udvalg af både uparfumerede og miljømærkede produkter
 • Typisk ikke tilsat konserveringsmiddel
 • Holder hvidt tøj hvidt i længere tid
 
Ulemper ved vaskepulver:
 • Det kan være svært at holde sæbeskuffen ren
 • Vanskeligere at dosere
 • Sæberester kan sætte sig på tøjet
 
Flydende vaskemiddel
Argumentet for alligevel at ty til det flydende vaskemiddel er, at det er noget lettere at arbejde med. Det er nemmere at dosere rigtigt, og på samme tid undgår du risikoen for, at vaskemidlet sætter sig som klumper i sæbeskuffen eller som aflejringer på tøjet. Producenterne er dog nødt til at tilsætte konserveringsmidler til vaskemidlet for, at det kan holde sig, men i forhold til allergier kan de give problemer. Er dit flydende vaskemiddel miljømærket, indeholder det ikke disse konserveringsmidler, men til gengæld viser tests, at de heller ikke er helt så effektive som andre vaskemidler.
 
Fordele ved flydende vaskemiddel:
 • Lettere at dosere
 • Du undgår hvide striber på tøjet
 
Ulemper ved flydende vaskemiddel:
 • Indeholder ofte konserveringsmiddel
 • Flydende vaskemiddel til hvidt tøj indeholder ikke blegemiddel
 • Dyrere end vaskepulver
 • De miljøvenlige varianter er mindre effektive
 
 

LOMMETØRKLÆDE-TRICKET

 
Undgå at lave en fejlfarvevask, når du kender til dette trick, der ikke kræver andet end et hvidt lommetørklæde.
 
Nyt tøj i flotte farver har det med at smitte af. Hvis du vil tjekke, om det stadig smitter af, skal du vaske det sammen med et hvidt lommetørklæde. Det kan afsløre, om tøjet efter et par ganges vask er holdt op med at smitte af.
 
 

SALTVANDS- OG EDDIKETRICKET

 
Vidste du, at du kan holde på farverne ved at lægge dit tøj i blød i saltvand? Og at dine jeans holder farven med et eddikebad?
 
Kulørte klæder holder bedre på farverne, hvis du lægger dem i blød i saltvand inden første vask. Brug en håndfuld salt til en spand vand.
 
Cowboybukser falmer hurtigt. Hold dem flotte blå ved at give dem et eddikebad på en halv time inden maskinvask. Kom en spiseskefuld eddike i for hver liter vand. Når du kommer bukserne i maskinen, så vask dem med vrangen ud. På den måde undgår du lyse slidstriber på stoffet.

KALKBINDER

 
Hold vaskemaskinen helt fri for kalk ved brug af kalkbinder en gang i kvartalet.
 
Du kan også bruge afkalkningstabs, men vi anbefaler kalkbinder, da det er en hel del billigere. Det eneste, du skal gøre, er at følge doseringsvejledningen på pakken, komme kalkbinderen i sæbeskuffen og køre en vask i en tom maskine på 90 oC. Tjek bagefter trevlesien for kalkstumper.
Hvor ofte, du skal bruge det, afhænger af, hvor hårdt vandet er i dit lokalområde.
 

REN MASKINE - RENT TØJ

 
Husker du at vaske din vaskemaskine?
 
En tung lugt af hengemt kælder er ikke det, de fleste forbinder med rent tøj. Du kan undgå, at vaskemaskinen kommer til at lugte grimt ved at tage nogle simple forholdsregler:
 • Lad lågen stå åben, når maskinen ikke bruges
 • Rens gummilisterne ved lågen for vand og snavs
 • Vask sæberester af sæbeskuffen – put den evt. i opvaskemaskinen
 • Kog maskinen ren ved lejlighedsvist at bruge 90 oC programmet

SÅDAN HOLDER DINE JEANS FARVEN

 
Det slidte denim-look er måske moderne, men et par falmede sorte bukser, der synes triste og grå, kan være en irriterende konsekvens af at ville vaske sit tøj. Få her et par tips til, hvordan dine jeans holder farven længst muligt.
 
Der er tre ting, der er vigtige, inden du smider dine denim-bukser i maskinen:
 • Vend vrangen ud
 • Luk lynlåsen
 • Luk knapperne
Således forlænges både buksernes farve og holdbarhed, fordi de vaskes i den form, de bruges. På den måde risikerer du ikke, at bukserne vaskes skæve i maskinen, og du skåner resten af tøjet for ikke at hænge fast i en åben lynlås. Derudover anbefaler vi, at du vasker dine jeans ved så lav temperatur som muligt – helt ned til 20 grader, hvis bukserne kun er let beskidte.
Gå til kurv