Tips til at spare på el- og varmeregningerne

I en tid, med markante høje priser på bl.a el og varme, har ELTON været ude og undersøge hvad man egentlig kan gøre for at spare på energien. EL-Salg giver dig her, en række gratis tips til hvordan du kan spare på forbruget, og samtidig skåne planeten og din pengepung. #detsguservice

Kig også ned hos din lokale fagmand, der kan vejlede dig i forhold til udskiftning af mere energivenlige produkter i dit hjem.

 

4 gode råd

For de fleste, føles det som om priserne stikker helt af, nærmest på alle områder. Vi går de kolde måneder i møde, og vil automatisk også få brug for højere temperaturer i hjemmet, og bruge mere strøm. Udsigten til voldsomme prisstigninger er ikke videre opløftenede, men vi giver dig her 4 gode råd, du kan skrive bag øret i denne tid, for at spare på din el- og varmeregning.

Kilde: SparEnergi.dk

Spar på strømmen!

Tænk over hvad du bruger strøm til. Sluk fjernsynet når du går fra det, sluk lyset når du ikke har behov for det, og tjek om du har apparater der står og bruger strøm i standby-tilstand, og hiv stikket ud, når computeren eller telefonen er færdigopladet.

Er du vant til at bruge tørretumbleren til at tørre tøj i, så overvej om tøjet nogle dage kan tørre udenfor i stedet, og brug udskudt start-funktionen på både vaskemaskine og opvaskemaskinen.

Skru ned for varmen

På offentlige arbejdspladser, er temperaturen sænket til 19 ºC. Du styrer selvfølgelig selv, hvor varmt der skal være hjemme hos dig selv, men sænker du temperaturen med 1 ºC, sparer du ca. 5% på din varmeregning. 

Har du flere termostater i samme rum, bør de være indstillet ens. Har du brug for at et eller flere rum i hjemmet har en højere temperatur end de andre, er det vigtigt du lukker dørene mellem rummene. Hold temperaturen på minimum 18 ºC, af hensyn til fugt. Du kan også spare varme ved at sænke temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme. 

Find termostater her

Brug strømmen når den er billigst

Har du en variabel strømaftale, gør du klogt i at f.eks. downloade en app på telefonen, hvor du kan overvåge elpriserne time for time. På nogle tidspunkter, er prisen lav, mens den på andre tidspunkter kan være meget høj. Hvis du tjekker elpriserne, kan du f.eks. lave udskudt start på både opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbleren, så de kører når prisen er lavest.  
 

På linket nedenfor kan du også se de nuværende el-priser. Husk at vælg hvilken landdel du opholder dig i oppe til højre. 

Kilde: SparEnergi.dk

Tjek elpriserne lige nu

Begræns brug af varmt vand

Du kan spare meget, hvis du reducerer mængden af varmt vand. Når du sparer på det varme vand, sparer du nemlig både på vandregningen og varmeregningen. 

Så er i en familie der elsker varme bade, kan det være en fornuftig idé at korte badene ned med nogle minutter. Det kan også være en idé at undersøge om jeres bruser skal udskiftes med en sparebruser, og om bruser/vandhane eksempelvis står og drypper.

Du kan også spare på vandforbruget i forbindelse med opvask og tøjvask. Sørg for at fylde maskinerne helt op, og vælg korte programmer med lav temperatur. Tjek også dine maskiners energimærkning, - måske er det nogle gamle maskiner, der kan være fordelagtige at udskifte, hvis de bruger unødvendigt meget strøm og vand.

Kilde: SparEnergi.dk

Skift gamle apparater ud med nye

Tjek om dine gamle maskiner derhjemme er nogle strømslugere. Er de af en ældre dato, kan det være en god idé at udskifte til en ny maskine med en bedre energimærkning.

Fyld vaskemaskinen op

Danskerne fylder generelt ikke deres maskiner ret meget op. Ofte vasker vi kun 3-4 kg tøj i maskiner der kan tage det dobbelte. 

Vask ved 20 eller 30 ºC

Ofte er vores tøj ikke særlig beskidt, men har ofte blot brug for at blive genopfrisket. Vask dit tøj på 20 ºC i stedet for 40 ºC og 30 ºC i stedet for 60 ºC, og du vil se en markant forskel på elforbruget.

Brug tørresnoren

Det koster næsten 22 kr. hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler, så drop tørretumbleren på dage hvor solen skinner, og du fint kan hænge tøjet udendørs. 

Skift til LED - og sluk når du går

Helt simpelt - sluk lyset, når der er daglys nok, eller når du går ud af rummet. Lys i rum du ikke opholder dig i, er spild af strøm. Vælger du samtidig at udskifte dine pærer til LED, kan du ligeledes spare en god slat penge på din elregning.

Hold temperaturen i køleskab og fryser

Mange har en tendens til at skrue lidt op for kulden i køleskabe og frysere. Hold temperaturen på 5 ºC i køleskabet, og -18 ºC i fryseren. Sænker du temperaturen i køleskabet med bare 1 ºC stiger forbruget med 5%. 

Fyld opvaskemaskinen op

Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved en lavere temperatur. Klarer du opvasken på et hurtigt program på 50/55 ºC, bruger maskinen 10-20 % mindre strøm end en opvask på 65 ºC. 

Brug strømmen, når den er billigst

Download en app, eller hold øje med elpriserne på nettet, hvis du har en variabel strømaftale. Priserne varierer time for time, og er ofte dyr omkring 18-19, hvor mange har gang i både ovn, kogeplade, opvaskemaskine, tv og måske vaskemaskinen. Sørg for at ting der godt kan vente (opvask og tøjvask f.eks.) først er igang når strømmen er billig.

Energimærkninger

Skal du købe nye hvidevarer, kan det være en god idé at tjekke energimærkningen. En god energimærkning, kan spare dig for mange penge på el-regningen.

Pr. 1. marts 2021, blev der indført nye energimærkninger. Det kan forvirre lidt at en god energimærkning ikke nødvendigvis er mærket med det grønne A+++ længere, så nedenfor kan du se anbefalinger* til hvilke energimærkninger du bør kigge efter på de forskellige typer af hvidevarer. De gamle energimærkninger er under udfasning, så i en periode forekommer der både produkter med ny og gammel skala på markedet. 

*Anbefalinger fra Energistyrelsen SparEnergi.dk

Rådgivning

Har du brug for professionel rådgivning omkring hvad du kan gøre for at energioptimere i dit hjem? Måske har du en eller flere hvidevarer der sluger en masse strøm, eller er huset fyldt med gamle lyskilder, der bør udskiftes til LED? Måske bor du i et område uden fjernvarme, hvor det vil være oplagt at få hjælp af en fagmand til at få installeret en varmepumpe.

Kig ind hos din nærmeste EL-Salg fagmand, og bliv klogere på hvad du kan gøre for at energioptimere i dit hjem.

Find butik

 

HVIDEVARER MED DET HELE - også god energimærkning

 

Skift lyskilderne til LED!

Har du skiftet til LED rundt i hele dit hjem? - Der er penge at spare på elregningen, hvis du udskifter dine gamle lyskilder med LED-pærer. Med den rette pære, kan du stadig skabe den rette belysning i rummet, pærerne skal sjældent skiftes, og så sparer du dig selv for mange penge. 

Gå dit hjem eller fritidsbolig igennem, og tjek om du har nogle gamle halogenpærer, glødepærer eller sparepærer siddende. LED-pærer bruger op til 80% mindre energi end de gamle glødepærer. 

Find LED-pærer her

Skift til LED-belysning og se resultater på elregningen!

 

Varmepumper